Muczos
Kółeczkos
–
rozmowa z Agnieszką Nikoliszyn-Granatowską i Pawłem Smoczykiem.
Witajcie. Dziękuję Wam za zaproszenie do Waszego nowego, nowej....
no właśnie! Gdzie ja jestem, co to za miejsce, co chcecie tu robić?
To
Muczos Kółeczkos, jesteś w miejscu nazwanym przez nas Muczos
Kółeczkos. A jak to miejsce określisz Ty i inni odwiedzający nas
goście to się jeszcze okaże.
Zapachy powinny Ci trochę podpowiedzieć!

Oczywiście domyśliłem się, że mogę coś tutaj zjeść? Widzę kolorowe
stoliki i krzesełka, pachnie rzeczywiście smakowicie, no i nosicie
piękne kuchenne fartuszki hmm... w kółeczka!
No
dobrze, uchylimy rąbka tajemnicy! Możesz u nas zjeść coś lekkiego a
zarazem sycącego, nowoczesnego w formie lecz tradycyjnego w treści.
Możesz wpaść na przyjacielską pogawędkę przy małej przekąsce, zjeść
rodzinny obiad nie martwiąc się, że maluchy nudzą się i psocą czy
też wysłać syna z kolegami, gdybyś zechciał jakoś oderwać ich od
komputera.
To
ja poproszę... naleśnika ze szpinakiem. To znaczy chciałem
powiedzieć “kółeczko ze szpinakiem”!
Teraz już uchylony został nie tylko rąbek tajemnicy, ale cały kawał!
Tak rzeczywiście serwujemy naszym gościom naleśniki. Ale
chcielibyśmy dodać od razu – aż naleśniki!

Kącik dziecięcy, wysokie krzesełko dla najmłodszych, książeczki w
zestawach dla maluchów, wesołe kolory w wystroju – tu “pachnie” nie
tylko jedzeniem ale i pewną przemyślaną strategią.
Masz rację! Postanowiliśmy stworzyć przestrzeń i atmosferę przyjazną
rodzinom z dziećmi, lokal w którym młodzież może swobodnie spotkać
się w swoim gronie, gdzie przyjaciółki mogą chwilkę odetchnąć w
przerwie szaleństw zakupowych. “Muczos” to takie miejsce gdzie
można wpaść na chwilkę bez wielkich ceregieli i mamy nadzieję –
miło, spędzić czas. No i oczywiście smacznie zjeść.
Wróćmy więc do jedzenia. Czy temu, co serwujecie, też przyświeca
jakaś idea?
Szybko nas rozgryzłeś! Można powiedzieć, że chcielibyśmy aby nasze
dania przygotowywane i serwowane były w zgodzie z ideą “slow food”,
czyli prosto, naturalnie i zdrowo. Bez konserwantów i
wysoko-przetworzonych półproduktów, wykorzystując regionalne i
ekologiczne produkty. Chcemy, aby nasza oferta była elastyczna,
bogata również w sezonowe produkty.

Jednak naleśniki mogą kojarzyć się raczej z daniem
wysokokalorycznym. Istnieje ryzyko, że Wasi goście się szybko
zaokrąglą.
I o
tym pomyśleliśmy! Mamy w planach wprowadzenie do menu oferty dla
osób dbających o linię. Będą to naleśniki z mąki pełnoziarnistej
oraz koktajle warzywne i owocowe!
To
na zakończenie wróćmy do początku naszej rozmowy. Skąd nazwa “Muczos
Kółeczkos?
A
możemy się trochę zabawić? Poprosimy czytelników Echa Barlinka o
rozwiązanie tej zagadki. Prosimy o przynoszenie napisanej
odpowiedzi do “Muczos Kółeczkos” na ulicę Gorzowską 5.
Najtrafniejsze i najzabawniejsze odpowiedzi nagrodzimy.
Zapraszamy serdecznie do zabawy... no i na małe co nieco!
Rozmawiał A. Rudnicki
|