Muczos Kółeczkos

– rozmowa z Agnieszką Nikoliszyn-Granatowską i Pawłem Smoczykiem.

Witajcie. Dziękuję Wam za zaproszenie do Waszego nowego, nowej.... no właśnie! Gdzie ja jestem, co to za miejsce, co chcecie tu robić?

To Muczos Kółeczkos, jesteś w miejscu nazwanym przez nas Muczos Kółeczkos. A jak to miejsce określisz Ty i inni odwiedzający nas goście to się jeszcze okaże.

Zapachy powinny Ci trochę podpowiedzieć!

Oczywiście domyśliłem się, że mogę coś tutaj zjeść? Widzę kolorowe stoliki i krzesełka, pachnie rzeczywiście smakowicie, no i nosicie piękne kuchenne fartuszki hmm... w kółeczka!

No dobrze, uchylimy rąbka tajemnicy! Możesz u nas zjeść coś lekkiego a zarazem sycącego, nowoczesnego w formie lecz tradycyjnego w treści. Możesz wpaść na przyjacielską pogawędkę przy małej przekąsce, zjeść rodzinny obiad nie martwiąc się, że maluchy nudzą się i psocą czy też wysłać syna z kolegami, gdybyś zechciał jakoś oderwać ich od komputera.

To ja poproszę... naleśnika ze szpinakiem. To znaczy chciałem powiedzieć “kółeczko ze szpinakiem”!

Teraz już uchylony został nie tylko rąbek tajemnicy, ale cały kawał! Tak rzeczywiście serwujemy naszym gościom naleśniki. Ale chcielibyśmy dodać od razu – aż naleśniki!

Kącik dziecięcy, wysokie krzesełko dla najmłodszych, książeczki w zestawach dla maluchów, wesołe kolory w wystroju – tu “pachnie” nie tylko jedzeniem ale i pewną przemyślaną strategią.

Masz rację! Postanowiliśmy stworzyć przestrzeń i atmosferę przyjazną rodzinom z dziećmi,  lokal w którym młodzież może swobodnie spotkać się w swoim gronie,  gdzie przyjaciółki mogą chwilkę odetchnąć w przerwie szaleństw zakupowych.  “Muczos” to takie miejsce gdzie można wpaść na chwilkę bez wielkich ceregieli i mamy nadzieję – miło,  spędzić czas. No i oczywiście  smacznie zjeść.

Wróćmy więc do jedzenia. Czy temu, co serwujecie, też przyświeca jakaś idea?

Szybko nas rozgryzłeś! Można powiedzieć, że chcielibyśmy aby nasze dania przygotowywane i serwowane były  w zgodzie z ideą “slow food”, czyli prosto, naturalnie i zdrowo. Bez konserwantów  i wysoko-przetworzonych półproduktów, wykorzystując regionalne i ekologiczne produkty. Chcemy, aby nasza oferta była elastyczna, bogata również w sezonowe produkty.

Jednak naleśniki mogą kojarzyć się raczej z daniem wysokokalorycznym. Istnieje ryzyko, że Wasi  goście się szybko zaokrąglą.

I o tym pomyśleliśmy! Mamy w planach wprowadzenie do menu oferty dla osób dbających o linię. Będą to naleśniki z mąki pełnoziarnistej oraz koktajle warzywne i owocowe!

To na zakończenie wróćmy do początku naszej rozmowy. Skąd nazwa “Muczos Kółeczkos?

A możemy się trochę zabawić? Poprosimy czytelników Echa Barlinka o rozwiązanie tej zagadki.  Prosimy o przynoszenie napisanej odpowiedzi do “Muczos Kółeczkos” na ulicę Gorzowską 5. Najtrafniejsze i najzabawniejsze odpowiedzi nagrodzimy.

Zapraszamy serdecznie do zabawy... no i na małe co nieco!

                                                                            Rozmawiał A. Rudnicki
 

Copyright (c) 2004 Echo Barlinka